maanantai 2. helmikuuta 2015

AVAIN ASUMISOIKEUS OY:N VASTIKEALE (1)


Tuorein uutinen AVAIN Asumisoikeus Oy:stä on toimittaja Marja Salmelan kirjoitus Helsingin Sanomissa 31.1.2015 otsikolla "Uudet asukkaat pilkkahinnalla asumisoikeustaloon, vanhat asukkaat maksavat korkeita vastikkeita". Salmelan kirjoituksen mukaan AVAIN Asumisoikeus Oy:llä on tyhjiä asuntoja pääkaupunkiseudulla 140 ja muualla Suomessa 160. Korkeat käyttövastikkeet ajavat asukkaita pois AVAIN Asumisoikeus Oy:n kohteista. "Nyt yhtiö yrittää haalia tyhjillään oleviin asuntoihinsa asukkaita tarjoamalla käyttövastikkeen puolittamista kolmeksi kuukaudeksi", Salmela kirjoittaa.

Artikkeliaan varten Salmela on haastatellut mm. asuntoministeri Pia Viitasen erityisavustajaa Tanja Sippola-Alhoa, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) apualaisjohtajaa Heli Huuhkaa ja AVAIN Asumisoikeus Oy:n toimitusjohtaja Maarit Toveria.

Alekampanjasta on tullut kyselyjä ympäristöministeriöön, sillä uudenlaista alennusta käytetään ensimmäistä kertaa. Asuntoministeri Viitasen erityisavustajan Tanja Sippola-Alhon mukaan "Pitää selvittää, onko tämä laillista ja kohteleeko se tasapuolisesti asukkaita".

ARAn apulaisjohtaja Heli Huuhkan mukaan asunto voidaan vuokrata lyhyeksi aikaa, jos ei löydy uutta asumisoikeuden haltijaa. Vastikkeiden väliaikainen alennus ei ole Huuhkan mukaan omakustannusperiaatteen vastaista.

Toimitusjohtaja Toverin mukaan vastikeale on Avain Asumisoikeus Oy:n asukkaiden parhaaksi: "Jos asunnot olisivat tyhjillään, tasauksen takia kaikki asukkaat maksaisivat vielä enemmän." Toveri kiistää Salmelan artikkelissa haastateltujen asukkaiden väitteen huonosta tiedottamisesta mm. hoito- ja muista kustannuksista: "Yhtiöllä on asiakkuuspäällikkö, joka vastaa asukkaiden kysymyksiin. Tietoa on nettisivuilla, ja asukkaat saavat sitä sähköposteihinsa."

Salmelan artikkeliin liittyvät samana päivänä julkaistut Salmelan toinen artikkeli "Suuromistaja sai ohituskaistalta halvan tontin - myy kohdetta kalliilla hinnalla" ja Jyri Hännisen artikkeli "Tuhansia asuntoja kaupattiin pilkkahintaan - Liukku ja Mäenpää saivat määräysvallan yhtiössä, joka omistaa 5500 asuntoa". Salmelan kirjoituksessa kerrotaan mm., että Perttu Liukku sai aikoinaan Vantaan kaupungilta alehintaan ja "ohituskaistaa" käyttäen omakotitalotontin ja nyt hän on myymässä taloaan kalliilla hinnalla. Hännisen kirjoituksessa kerrotaan mm., kuinka Avaran entinen johtaja Perttu Liukku ja [Avaran entinen rakennuttamisen toimialajohtaja] Kari Mäenpää saivat pilkkahintaan haltuunsa AVAIN Asumisoikeus Oy:n enemmistöomistuksen ja siten määräysvallan. Kirjoituksessa kerrotaan myös, että "Liukku ja Mäenpää ovat rakentaneet Avain Asumisoikeuksien ympärille yhtiöryppään" ja että "Liiketoimintaa pyöritetään Avain Rakennuttaja -konsernin kautta, jonka Liukku ja Mäenpää omistavat puoliksi".

Kaikkien kolmen artikkelin kommenttien enemmistössä tuomitaan AVAIN Asumisoikeus Oy:n ja sen omistajien toiminta. Myös asumisoikeusjärjestelmä ja asumisoikeusyhtiöitä valvova viranomainen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) saavat osansa arvostelusta. AVAIN Asumisoikeus Oy:n pitkäaikaisena asukkaana on helppo yhtyä kritiikkiin. Vuodesta 2006 alkaen yhtiön toiminnassa on tapahtunut paljon sellaista, jota ei koskaan olisi voinut uskoa tapahtuvan yleishyödyllisessä yhteisössä. Noista tapahtumista on paljon kirjoitettu ja keskusteltu viime vuosina. Koska kirjoitusten säilymisessä eri keskustelufoorumeilla on ollut ongelmia, niistä joitakin on katsottu tarpeelliseksi tallentaa myös tähän blogiin. Kaikki kommentit, jotka perustuvat faktoihin ja ovat tarvittaessa asiakirjoilla tai muulla luotettavalla tavalla osoitettavissa, ovat tervetulleita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kirjoittaja vastaa omasta tekstistään!